Posted on 07 July 2015 @ 10:41 pm with 0 comments


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

People often forget the importance of the simple yet powerful doa and that is istighfar, astagfirullah (i seek forgiveness of Allah). Our prophet Muhammad (peace be upon him) pun recited astagfirullah at least 100 times a day ni lagi kan kita pulak. There are alot of benefits and virtues of reciting this simple beautiful supplication. Salah satunya istighfar ni boleh dikatakan gateway of relief. And when you feel the sadness within you, dengan reciting astaghfirullah lah an effective method of calming our self and it may also help us if we are suffering from depression, insyaAllah.

Astagfirullah pun also help us to refrain from all forms sins. Kita ni cuma manusia yang jahil, lagi lah dhaif and regularly saying this reminds us yang Allah ni ada kat mana-mana je and dengan cara ni jugak there is very small chances of doing wrongful actions. But, no matter how hard your life are, don't ever give up for seek His forgivesness because He is Al-Ghaffar, The Great Forgiver The Forgiver, the One who forgives the sins of His slaves time and time again.

Rasulullah S.A.W pernah bersabda, pada zaman dahulu ada seorang pembunuh dah bunuh seramai 99 orang and dia pun bertanya kat penduduk di sebuah negeri siapa orang paling alim kat negeri tersebut. Then one of the penduduk tu tunjuk kat seorang Rahib ni yang dia paling alim kat negeri tu. That pembunuh tu pun pergi kat Rahib and asked him yang dia dah bunuh seramai 99 orang, boleh bertaubat ke? Rahib tu jawab "tak" and then pembunuh tu pun bunuh Rahib tu untuk jadi mangsa yang ke-100. That pembunuh pun tanya lagi penduduk kat negeri tu ada lagi tak orang alim and dia ditunjukkan kepadanya seorang lelaki yang alim. He asked again dia boleh bertaubat ke even dah bunuh seramai 100 orang?

Lelaki alim tu jawab tak ada satu benda pun boleh halang untuk bertaubat even kau dah buat dosa besar. Orang alim tu bagitau that pembunuh pergi kat satu daerah, kat sana ramai orang yang beriman kepada Allah S.W.T, pergilah beriman kepada Allah S.W.T and jangan sesekali balik ke negeri asal kau sebab negeri asalnya negeri yang tak baik. Pembunuh tu pun pergilah ke daerah yang orang alim suruh. Time on the way nak ke sana, ajal telah menjemputnya. Sampai malaikat rahmat and malaikat azab pun berebut sama ada nak seksa dia or tak.

Malaikat rahmat kata dia on the way ke daerah tu dalam keadan bertaubat, nak menghadap Allah S.W.T but malaikat azab kata dia tak pernah buat satu amal kebaikan even sikit pun. Datanglah satu malaikat lain bagitau mereka, ukur jarak antara dua tempat mana yang lebih dekat. Dengan izin Allah, bila diukur tempat pembunuh meninggal tu lebih dekat dengan daerah yang dia nak pergi and malaikat rahmat pun bawak lah dia.

Based on this story, even kita dah buat banyak dosa pun lagi-lagi dosa besar, tak ada satu benda pun boleh menghalang kita nak bertaubat. Pembunuh yang dah bunuh 100 orang pun dosa dia diampun, dosa besar pulak tu. There are plenty of verses about pentingnya seeking forgiveness ni kat Allah S.W.T. and if not in ramadhan, then when? Kita boleh seek for His forgiveness ni bila-bila masa saje. It is from the mercy of Allah that He accepts the repentace of His slaves at any time of day or night. In the holy month of ramadhan, doors of mercy are kept open by Allah S.W.T and how much Allah S.W.T offers his slaves. Why not kita ambik kesempatan nak bertaubat and berubah?

Lastly, it is the best time and in fact the best month, troughout the year, to renew our faith, repent and turn to Allah. Allah S.W.T are the All Hearer, the One who answers our prayers and do not give up for seek His forgiveness.

The one who seeks forgiveness for Muslim males and females from Allah S.W.T twenty six or twenty five times every day, Allah S.W.T will count that person among those whose doa is accepted, and through the barakah of whom those on earth gain rezeki

Post a Comment 0 sweetie(s)
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Sora. I'm nothing special, and neither are you.
This is for my feelings.



active [x] hiatus [ ]


 birds online
I’m sorry for being not so often online/active
Sora's blog | All rights reserved |